Dag van de Architectuur 2013
Cultuurhuis De Warande - Turnhout - Beel & Achtergael Architecten

Cultuurhuis de Warande

Oudste cultuurcentrum van Vlaanderen in nieuw jasje

De Warande, het allereerste cultuurcentrum in Vlaanderen, werd door Beel & Achtergael Architecten gerenoveerd en uitgebreid tot een attractieve cultuur -en ontmoetingsplek in hartje Turnhout. De aanpassing van het gebouw aan de hedendaagse werking als cultuurcentrum is uitgevoerd aan de hand van een ruime kijk op de site en het gebouwencomplex. Uitgaande van de beleving van de architectuur via de circulatie rond en doorheen de bouwvolumes beoogt het masterplan de optimale werking van de uiteenlopende invullingen als tentoonstellingen, repetities, voorstellingen, administratie, onthaal, bibliotheek en horeca. De vernieuwing houdt een minimum in aan uitbreidingen zodat de ruimtelijke kwaliteit in ere werd hersteld. De etage boven de inkomhal is opnieuw opengewerkt met plaats voor de receptieruimte, de cafetaria en een buitenterras. Een glazen gevel zorgt voor de nodige transparantie en herstelt het oorspronkelijke zicht op het kasteelpark.

Architect Lieven Achtergael tekende met zijn bureau de verbouwing van de Warande en het ontwerp voor de nieuwe fuifzaal FuTur. Hij verzorgt rondleidingen om 14.00 uur en 15.30 uur, waarbij hij het ontwerp van het gebouwensemble toelicht. De rondleidingen zijn gratis, maar inschrijven is verplicht. De rondleidingen vertrekken onder de luifel van de fuifzaal.

De rondleidingen zijn onderdeel van het programma dat Architectuurcentrum Ar-Tur organiseert in Turnhout. Om 13.30u wordt een Architectuurkaart voor de stad gepresenteerd onder de luifel van de Fuifzaal. Daarna zijn er verschillende projecten te bezoeken, waaronder deze rondleidingen door de Warande en fuifzaal. Kijk ook op www.ar-tur.be voor de meest recente informatie over de activiteiten.

Dit programma werd samengesteld door Architectuurcentrum Ar-Tur en cultuurhuis de Warande.

Meer informatie:

Gebouwendatabank Vlaams Architectuurinstituut

 

Home Praktisch Mijn Dag Registreer/login
Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.