Dag van de Architectuur 2013
Parkwijk - Turnhout - Eugène Wauters - Carli Vanhout & Paul Neefs ©Lander Loeckx

Parkwijk: renovatie & energie

Vele oudere wijken en woningen zijn vanwege veranderende energienormen en comforteisen aan renovatie toe. Het is een uitdaging om een dergelijke renovatie betaalbaar te houden en tegelijkertijd met respect voor de gebouwen uit te voeren, zeker wanneer het om bijzondere architectuur gaat.

Een voorbeeld is de Parkwijk, waarvan het ontwerp gestoeld is op modernistische principes met veel openbaar groen. Het stedenbouwkundig plan en ontwerp van de woningen werd getekend door drie plaatselijke architecten: Eugène Wauters, Carli Vanhout en Paul Neefs. Zij voerden een strikte zonering in waardoor een volledige scheiding tussen autoverkeer en voetgangers is doorgevoerd en het openbaar groen tot tegen de woningen komt.

Na veertig jaar staat de wijk voor uitdagingen wat betreft energievoorziening en noodzakelijke renovatie. Huisvestingsmaatschappij De Ark doet in samenwerking met VITO en SPK onderzoek naar de renovatie van de Parkwijk en het mogelijk gebruik van aardwarmte als duurzame energiebron voor de wijk.

Tijdens deze rondwandeling neemt Peter Vanommeslaeghe, directeur van De Ark, u mee door de wijk. Samen met Edith Wouters van Ar-Tur vertelt hij over het ontwerp van de wijk en de huidige uitdagingen.

Deze rondwandeling is onderdeel van het programma dat Architectuurcentrum Ar-Tur organiseert in Turnhout. Om 13.30u wordt een Architectuurkaart voor de stad gepresenteerd in de nieuwe fuifzaal. Daarna zijn er verschillende projecten te bezoeken, waaronder de woning met advocatenkantoor aan het kanaal en rondleidingen door de Warande. Kijk ook op www.ar-tur.be voor de meest recente informatie over de activiteiten.

 

Home Praktisch Mijn Dag Registreer/login
Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.