Met blote voeten op het zandtapijt van de Waarheid

Het nieuwe interieur van de kapel in het De La Salle-centrum in Groot-Bijgaarden is het resultaat van een brainstorm tussen de interieurarchitecten en een groep van twaalf mensen van het Vlaams Lasalliaans Perspectief, het scholennetwerk van de Broeders van de Christelijke Scholen. “Tom Callebaut en Cindy Tirry van tcct hebben ontworpen wat inhoudelijk in de groep naar voren is gekomen”, vertelt Broeder Lombaerts. “Het moest een plek worden waar je stil kan zijn. Waar je anders buitengaat dan hoe je er bent binnengekomen. Het moest het een plek van de waarheid zijn, en niet van vormelijkheid of kunstmatigheid.” Lombaerts legt uit hoe bijvoorbeeld de vloer bijdraagt aan dat ‘waarheidsaspect’: “We hebben lang nagedacht over die vloer. Moet hij van steen of van hout zijn, welke kleur moet hij hebben? Zo ontstond het idee van een naakte, houten vloer met in het midden een groot ‘tapijt van de waarheid’. Je mag je plaats op de banken verlaten en op het tapijt gaan staan, zitten of liggen, maar je weet dat op het tapijt al het gekunstelde wegvalt, dat er geen leugen, geen schijn is. We vonden dat zo’n sterk idee dat we vervolgens het hele oppervlak als tapijt gingen beschouwen. Voor je de kapel binnengaat en het ‘tapijt’ betreedt, moet je door een sas waar je je schoenen en sokken uitdoet en beseft dat alle schijn afgelegd wordt.”  Op suggestie van de architecten werd het ‘tapijt’ uiteindelijk vervangen door een laag zand. “Wegens zijn akoestische kwaliteiten”, legt Lombaerts uit. “Maar het heeft ook een ‘vertragingseffect’ op wie hier blootsvoets binnenkomt. Je wordt behoedzaam, je moet je evenwicht zoeken, je laat sporen na. Een totaalervaring, die aansluit bij het afleggen van iets om ontvankelijk te worden voor iets anders.”

Uit het Architectuurboek Vlaanderen N°11 (2014)

Bezoek de Kapel van de Ontluiking

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.