Brandweervoorpost - Berendrecht - Bovenbouw Architectuur © Filip Dujardin

Brandweervoorpost Berendrecht

Brandweer huist in superecologische kazerne

Brandweervoorpost Berendrecht was dit jaar geselecteerd voor de prestigieuze Mies van der Rohe Award. De kazerne is een van de meest ecologische gebouwen in Vlaanderen.

De brandweerkazerne in het Antwerpse Berendrecht is de combinatie van een loods met een woning erbovenop, en is grotendeels opgetrokken uit hout, wat een weloverwogen keuze blijkt van Bovenbouw Architectuur, de ontwerpers. Het is bovendien een van de meest ecologische gebouwen in Vlaanderen. Alles is extra geïsoleerd. Het water wordt via een zonneboiler op het dak verwarmd. De verwarming bestaat uit pellets, een milieuvriendelijke brandstof gemaakt van houtafval.

Het gebouw is goed geïntegreerd in de context, in die zin dat het zich met veel empathie opstelt door een soort synthese te bieden van het karakter van de omringende havengebouwen en hangars. Lichte hoogteverschillen tussen de gebouwdelen op de bovenverdieping articuleren de woonlaag. Het buitensportveld steekt ietwat boven de daken uit. Het markeert zo de hoek die het best zichtbaar is vanaf de snelweg. De leefruimtes, slaapkamers en keuken liggen rondom een patio.

De fitnessruimte wordt geflankeerd door een buitensportveld bekleed met een open latwerk. Een genereuze trap verbindt het ?woongedeelte? met de lager gelegen verdiepingen. De kantoren kunnen gezien worden als een overgangszone. Op de tussenlaag bevinden zich de kleedruimtes en douches. Beneden liggen de functies rondom de garage. Een dienstingang sluit aan op het parkeerterrein en de fietsenberging.

Meer info over dit gebouw op Architectura

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.