BasisschoolSintUrsula-Laken-ArchitectenTomThysAdindaVanGeystelen i.s.m. Bureau Bouwtechniek - fotograaf:JanKempenaers

Sint-Ursula Basisschool

Open school in een multiculturele buurt

Dit project voor een nieuwe basisschool is gelegen op een prominente site in Laken, een multiculturele buurt in Brussel.

De nieuwe basisschool Sint-Ursula in Laken ziet eruit als een sculpturaal hoekgebouw, dat de achterliggende speelplaats als het ware omarmt. Het huisachtige silhouet sluit aan bij de dubbele functie van de school: onderwijs bieden en een gastvrij open huis zijn voor de uitgesproken multiculturele buurt.

Een grote en een kleine poort geven toegang tot een reeks halfopen gemeenschappelijke ruimtes van verschillende grootte. Twee parallelle trapkernen verbinden de verschillende gangen en maken een lusvormige circulatieroute doorheen het gebouw. Alle klaslokalen hebben een groot raam dat uitgeeft op de gangen, wat bijdraagt tot een open leer- en speelomgeving. Onder het dak is een hoge polyvalente ruimte voorzien van waaruit je het gevoel hebt dat de Brusselse kanaalzone aan je voeten ligt.

Het speelse zit ook vervat in de donkergele baksteengevel. Je ziet vensters die een danspas uitvoeren en zo een speelse en vrolijke architectuur definiëren. De vensters in de klassen zijn op verschillende hoogtes geplaatst, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. De kleinsten op de eerste verdieping kijken uit op de onmiddellijke groene omgeving, terwijl de ‘hogere’ klassen met zicht op de Brusselse skyline de grotere kinderen in contact brengen met een ‘grotere’ wereld.

Lees ook Scholen bouwen voor de 21ste eeuw

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.