Uitvaartcentrum/Funerarium Sint-Niklaas architect Erik Van Belleghem

Uitvaartcentrum HuisJozef

Strak gebouw met sacrale uitstraling

Vlak naast de stedelijke begraafplaats Heimolen in Sint-Niklaas en het crematorium aan de Waasmunsterse Steenweg staat sinds kort een nieuw uitvaartcentrum-funerarium.

Bouwheer van het nieuwe centrum is Bart Van Daele, zaakvoerder van Huis Jozef. Voor het ontwerp werd een beroep gedaan op Erik Van Belleghem, die ook het funerarium voor Jozef Van Daele in Sinaai ontwierp, en architect Geert Symoens, die samen met Van Belleghem de ruwbouw voor zijn rekening nam.

Er werd bewust gekozen voor een strak gebouw met een sacrale uitstraling. De ruwe beton werd zo veel mogelijk behouden, wel met een vloer in Indische leisteen en bamboe binnenschrijnwerk.

Het gaat duidelijk om een totaalconcept. Het portaal aan de voorgevel is de ingang voor de receptie, vergaderruimte en bureel. Hier worden ook de funeraire artikelen en ceremoniekleding geëtaleerd. Via een arcade langs de inrit worden de bezoekers van het funerarium ontvangen in een atrium. Rond deze centrale ruimte zijn er drie afzonderlijk te gebruiken kamers voor begroeting en condoleance. In het atrium worden ook afscheidsplechtigheden verzorgd. Achteraan het gebouw bevinden zich de technische diensten en de niet-publieke functies. Op de eerste verdieping liggen de grote ontvangst- en vergaderruimten met dakterras.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.