WZC Ter Leenen - Nevele - 51N4E

Woonzorgcentrum Ter Leenen

Woonzorgcentrum volgt totaal nieuw woonconcept

Schaal, ruimte, verhouding, materie en kleur geven het nieuwe Woonzorgcentrum (WZC) Ter Leenen, ontworpen door 51N4E, de allures en de luxe van een kuuroord.

De oude vleugel van het OCMW-rustoord in het Oost-Vlaamse Nevele beantwoordde niet meer aan de noden van deze tijd en daarom werd besloten om een geheel nieuw en eigentijds Woonzorgcentrum te bouwen.

Het gebouw is niet alleen kraaknieuw, het volgt ook een totaal nieuw woonconcept. De manier van wonen is er duidelijk 'anders' dan in het traditionele rusthuis. Elke kamer bestaat namelijk uit twee delen: een slaapgedeelte met veel privacy en een 'woongedeelte' dat makkelijk open en dicht kan, en dus kan overlopen in de gang en de circulatieruimte. Op die manier valt de strikte scheiding tussen privé en publiek weg, indien gewenst uiteraard, en dat opent toch wel interessante perspectieven. De bedoeling is uiteindelijk dat de bewoners meer contact hebben met elkaar en dat er meer openheid in de kamers wordt gecreëerd zonder de privacy te schaden. Dat is behoorlijk uniek.

In een artikel in De Standaard omschreef architect en publicist, Koen Van Synghel het huis als volgt: "De architectuur van dit zorgcentrum maakt een einde aan de verveling die ziekenhuizen typeert. Schaal, ruimte, verhouding, maar ook materie en kleur geven dit collectieve huis de allures en de luxe van een kuuroord. Dit is een bejaardentehuis zoals een bejaardentehuis hoort te zijn. Een plek om waardig oud te worden."

Meer over WZC Ter Leenen

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.