Vernieuwbouw Borremans - Leuven - Rob Mols © Van Eetveldt Nijhuis

Vernieuwbouw Borremans

Laag budget, hoge ambitie

Dit stadsperceel van amper 31 vierkante meter werd niet zo lang geleden nog ingenomen door een krot. Vandaag prijkt er een kwaliteitsvolle, lichte en ruimtelijke stadswoning.

Het nieuwe houten huis werd tussen de gemene muren in geschoven. De houten draagvloeren zijn zichtbaar gebleven. De gevelafwerking is een dunne huid  van witte aluminiumplaten. Gegalvaniseerde L-profielen ritmeren de gevelopbouw en zorgen via perforaties voor de bevestiging van gevelgroen. Een kavelbreed plooiraam op de bovenste etage brengt licht in het hart van de woning en - via een geperforeerde trap - tot op de lagere verdiepingen. Een zuidgerichte 'low-tech'-groene voorgevel doent dienst als filter voor de omgevingslucht: samen met het verborgen dakterras vormt het een alternatief voor het klassieke stadstuintje.

Met steigerhout als vloer voor de overdekte inkom/ fietsstalling, wasdraad als klimhulp voor de klimplant en zakjes ter vervanging van bloembakken, heeft de bouwdame zich de buitenruimte eigen gemaakt. De nieuwe stadswoning is zowel op kleine schaal als in een bredere context duurzaam. Ze kan een positieve impuls geven aan de hele buurt.

 

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.