Crematorium Uitzicht

Crematorium Uitzicht siert begraafplaats Hoog Kortrijk

Het nieuwe crematorium, dat deel uitmaakt van de begraafplaats Hoog Kortrijk, is een ontwerp van het bekende architectenteam Souto de Moura en SumProjects. Het gebouw is in het terrein verzonken en het groene dak vormt een tafel in het landschap. Souto de Moura ontwierp ook het meubilair en de signalisatieborden. Een must see!

Door de ligging aan de rand van de stad lijkt de dodenakker Hoog Kortrijk in niets op een traditioneel kerkhof. Hier geen smalle paden en graven, stenen en bomen, maar een park dat naadloos overgaat in het landschap. Het crematorium zelf past perfect bij de geometrie van de plek, half ondergronds ten opzichte van de rijbaan, en gaat eveneens op in dat landschap. Het gebouw heeft een nadrukkelijke horizontale lijnvoering. De massieve schouw staat er in al zijn verticaliteit lijnrecht tegenover, als een soort contrapunt, een merkteken.

Een zachte helling leidt je als bezoeker via de patio naar het eigenlijke gebouw. Eerst tref je de foyer met een gekaderd uitzicht op het landschap, dan het auditorium waar natuurlijk licht uit het plafond neerdaalt ter hoogte van de ceremonieplek. Je verlaat het gebouw opnieuw via een nauwe wandelgalerij met zicht op het landschap dat je verder begeleidt tot aan het ceremoniegebouw. De ingetogen sfeer is kenmerkend, met natuurlijke overgangen tussen intimiteit en open ruimte, tussen de plankenbekisting van naakt beton buiten en de sobere maar warme materialen binnen. In de vallei doet een gazon dienst als strooiweide.

Meer info over dit gebouw op Architectura

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.