Joost Vanhaerents

Militair Hospitaal - Architectuurwandeling op de site

De herbestemming van het Militair Hospitaal Oostende tot woonomgeving past in het masterplan dat de hele Oosteroever moet  omvormen tot een nieuw, volwaardig en vitaal stadsdeel van Oostende – een pilootproject dus dat de herontwikkeling van het gebied aankondigt. Tijdens de wandeling word je rondgeleid op het domein en loop je langs de verschillende gebouwen en publieke ruimtes. Op de open ruimtes zijn objecten van kunstenaar Nick Ervinck tentoongesteld.

Het militair hospitaal werd een aantal jaren terug omgevormd tot meerdere woonunits. Het ontwerp van Beel & Achtergael en Groep 3 architecten bestaat uit de renovatie van een aantal oudere gebouwen en een nieuwbouwproject. Het oude gebouw herken je aan de rode baksteen met de witte speklagen – typisch 20ste-eeuws. Alle gebouwen zijn gerenoveerd volgens de strikte regels van monumentenzorg.

De structuur van het hoofdgebouw met de lange gangen is behouden. Daar zijn het sanitair en de keuken geplaatst. Aan beide kanten is ruimte voorzien voor de interne circulatie in de appartementen. Rond de twee gangen zijn de slaapkamers, eet- en zitkamers geplaatst. De raamopeningen zijn behouden. De gebouwen die dwars staan ten opzichte van het hoofdgebouw, zijn volledig vrij ingevuld; enkel de dikke buitenmuren zijn nog herkenbaar in het plan. In deze gebouwen zijn er zes wooneenheden gemaakt.

De nieuwe gebouwen tellen per niveau vier woonunits met zonneterrassen. Voor de gevels werd gebruikgemaakt van rode baksteen, zodat die ook qua uiterlijk dicht aansluiten bij de gevels van de oudere gebouwen. De auto’s worden afgeleid naar de ondergrondse garages onder de nieuwbouw.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.