© Filip Dujardin

Een dorp met een 'stedelijk moment'

ONO architectuur transformeerde een wat verloren plek achter het gemeentehuis van Bocholt tot een kwalitatieve ontmoetingsruimte voor de vele cultuur- en jeugdverenigingen van het dorp.

Het rijke gemeenschapsleven van Bocholt, een dorp van meer dan 7000 inwoners, had nood aan een nieuw multifunctioneel gebouw, met een jeugdhuis, een concertzaal, oefenlokalen voor de harmonie, ruimtes voor de kunstacademie, een feestzaal enzovoort. ONO architectuur bundelde al die functies in een verrassend gebouw. Het programma werd gestapeld in een compacte, torenachtige monoliet die samen met de glimmende gistingstanks van de brouwerij de skyline van de gemeente bepaalt. Een ‘stedelijk moment’ in een dorpse omgeving, zo noemen de architecten het nieuwe Jeugd- en Cultuurhuis De Steen.

De stapeling van activiteiten genereert energie. Gebruikers ontmoeten elkaar in de traphal, horen flarden muziek, beslissen om een glas te drinken in de foyer op de tweede verdieping, om dan verder te wandelen naar het dakterras. Tegelijkertijd creëert de stapeling een afstand tussen het leven in het gebouw en in het binnengebied. Een voorbijganger kan niet echt zien wat er achter de ramen gebeurt. Die afstand wordt nog versterkt door de strakke vormgeving van de gevel. Tot er plots een raam opengaat en de klank van een tuba ontsnapt. Of als ’s avonds het licht aanspringt en de toren gevuld blijkt met Bocholtenaren die de tango dansen. Op zulke momenten begint ook dit gebouw als een podium te werken. Een podium dat zichtbaar is voor vrijwel het volledige dorp. Op een aantal plekken, in het jeugdhuis aan de inkom en in de twee kleine, witte volumes op het dak, zijn die afstand en strakheid bewust losgelaten. De feestelijke aanbouwsels nodigen de bewoners uit om deel te nemen aan het collectieve toneelstuk dat zich binnen afspeelt.

Uit 'Architectuur middenin', Architectuurboek Vlaanderen N°11 (2014)

Bezoek Jeugd- en Cultuurhuis De Steen op de Dag van de Architectuur

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.