© Harry Gruyaert

Ter Leenen geeft vorm aan een nieuwe visie op zorg

Zorgbehoevenden leiden vaak een geïsoleerd leven in verouderde infrastructuur, weg van de rest van samenleving. Het OCMW van Nevele en architectenbureau 51N4E tonen aan dat het anders kan.

Woonzorgcentrum Ter Leenen ligt aan de rand van Nevele, een dorp omringd door weilanden en akkers. Aan de ene kant raakt het woonzorgcentrum aan een woonlint, aan de andere kant is het omringd door verkavelingen. Via een besloten wedstrijd kreeg het architectenbureau 51N4E van het OCMW de vraag om het centrum uit te breiden met 54 permanente verblijven voor valide tot zwaar zorgbehoevende bejaarden.

51N4E ontwierp de uitbreiding als een Y-vormig volume dat drie buitenruimten definieert: een omsloten tuin tussen de uitbreiding en het bestaande zorgcentrum, een voortuin met balkon gericht op de verkavelingswijk en een besloten toegangszone. Door de besloten toegangszone loopt een nieuw fietspad dat het lint met de verkavelingswijk verbindt. Aan het fietspad ligt de toegang tot het woonzorgcentrum. Een rij verdiepingshoge ramen geeft de voorbijganger inkijk in de centrale gang naar de kamers. Ook de kamers hebben verdiepingshoge ramen. De voorbijganger ziet zo niet enkel de gang, maar ook fragmenten van het trage leven van mensen die bezig zijn afscheid te nemen. Het balkon is volledig opengemaakt naar de wijk. Ook hier geven verdiepingshoge ramen uit op de gang, en zo op de kamers.

Het woonzorgcentrum staat symbool voor een omslag in het bouwen voor de zorg. Een benadering waarbij zorgbehoevenden niet langer geïsoleerd worden uit het leven van alledag, maar er juist middenin staan. De architectuur van 51N4E geeft de omslag vorm door het gebouw op strategische plekken te openen en het leven aan de buitenwereld te tonen. Er ontstaan intieme buitenruimtes waar voorbijgangers een glimp kunnen opvangen van het ritme van het woonzorgcentrum – van de gang, de gemeenschappelijke ruimtes en dus ook de kamers. Tegelijkertijd ontstaan binnen plekken waar bezoekers en bewoners elkaar kunnen ontmoeten en een blik kunnen werpen op het leven rond het centrum. De keuze voor een glanzende, rode tegel als gevelmateriaal onderstreept het intieme karakter. Wat een verschil met de anonieme serviceflats om de hoek!

Uit ‘Architectuur Middenin’, Architectuurboek Vlaanderen N°11 (2014)

Bezoek WZC Ter Leenen op de Dag van de Architectuur

Nog meer opengestelde zorginstellingen: Kloosterhof (Pamele-Oudenaarde), WZC Triamant (Velm-Sint-Truiden), IGLO (Antwerpen), Alfons Smet Residenties (Dessel), Psychiatrisch Centrum Gasthuisberg (Leuven).

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.