Wat is de Open Oproep?

De Open Oproep is een instrument van de Vlaams Bouwmeester dat Vlaamse en lokale overheden helpt een ontwerper te vinden voor hun ambitieuze architectuur- en stedenbouwprojecten. Naast een voorbeeldige opdrachtgever is immers de juiste keuze van een ontwerper voor elk project van doorslaggevend belang.

De Open Oproep is een unieke en vernieuwende selectieprocedure. Publieke opdrachtgevers worden begeleid bij het formuleren van een duidelijk omschreven projectdefinitie, die vervolgens door verschillende ontwerpteams in een schetsontwerp wordt gegoten. De mix van nationale en internationale, ervaren en jonge bureaus zorgt voor een diversiteit aan visies en ontwerpvoorstellen, waardoor de bouwheer op een positieve manier wordt uitgedaagd. De daaropvolgende discussie helpt de publieke opdrachtgever, bijgestaan door experten, om een weloverwogen keuze te maken.

Sinds de Open Oproep-procedure in 2000 het licht zag, werden al 616 projecten opgestart. Daarvan zijn er intussen 214 opgeleverd: van scholen en culturele infrastructuur over zorgomgevingen tot administratieve gebouwen en publieke ruimte.

Zowat een kwart van de gebouwen die je tijdens de Dag van de Architectuur kan bezoeken, zijn het resultaat van de Open Oproep. Je herkent ze aan het rode logo.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.