(AP hogeschool ellermanstraat - antwerpen - stramien)©chak lopez

Artesis Plantijn Hogeschool Campus Ellermanstraat

Universitair hoogstandje qua techniek en duurzaamheid

Campus Ellermanstraat van de Artesis Plantijn (AP) Hogeschool Antwerpen ligt nabij het Museum aan de Stroom en maakt deel uit van het nieuwe gebouwencomplex op de kop van park Spoor Noord.

Wat nu Park Spoor Noord is, was vroeger een ontoegankelijk spoorwegterrein. De stad Antwerpen besloot om er een nieuwe bestemming aan te geven en maakte er een hedendaags, duurzaam en uitgestrekt stadspark van dat de Damwijk opnieuw verbindt met de binnenstad. Het wordt in zijn geheel gekenmerkt door een aantal torengebouwen en een reeks lagere tussengebouwen. Deze laatste vormen als een 'witte sokkel' de schakel tot het stedelijke weefsel eromheen. De nieuwe campus voor wetenschap en techniek in de Ellermanstraat past in deze context.

Eigen aan het gebouw is de eenvoudige architectuur, gekenmerkt door een leesbare gevel op mensenmaat en door een pretentieloze vormgeving die echter op geen enkel moment banaal wordt. De lay-out is heel leesbaar. De publieke voorzieningen (onthaal, projectruimten, werkcellen, cafetaria) bevinden zich op het gelijkvloers. Dit niveau is een transitruimte die de verbinding maakt tussen stad, straat en universiteit. De labo-ruimten liggen op de eerste verdieping, gegroepeerd rond de centrale patio. De bovenbouw biedt plaats aan de leslokalen, auditoria, studie- en vergaderruimten en administratie.

Het gebouw is voorts ook een hoogstandje qua techniek en duurzaamheid. Het is dan ook niet toevallig dat hier voornamelijk technische opleidingen worden gedoceerd.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.