(sluisgebouw - Rijkevorsel - WAW) ©Tim Van de Velde

Centraal bedieningsgebouw sluis en bruggen

Met een alziend oog op de sluis in Rijkevorsel

Begin 2010 waren de werken aan het nieuwe sluisgebouw in Rijkevorsel afgerond. In opdracht van NV De Scheepvaart hebben Dominique Plantefève Castryck en Eric Helsen (WAW) het gebouw als een boot opgevat. Het fungeert als centraal bedieningsgebouw voor sluis 1 en de 11 bruggen op het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Ook de bureel- en werkruimte voor het personeel van de NV werden erin ondergebracht.

Het langwerpige gebouw ligt parallel aan het kanaal en valt op door zijn strakke vormgeving. Onderaan (gelijkvloers) is het even gesloten als het ruim van een schip, terwijl de bovenkant (eerste verdieping) aan de kanaalzijde volledig is opengewerkt zoals de stuurhut van een binnenschip. Drie glazen volumes in stalen platen (Cortenstaal) geven de sluiswachters een perfect zicht op de sluis, de brug en het kanaal. Ook omgekeerd: voor de voorbijvarende schippers is het gebouw een duidelijk herkenningspunt.

De twee bouwlagen zorgen voor de scheiding van functies. Het gelijkvloers herbergt het technisch gedeelte: technische ruimte voor de bediening, garage en werkruimte. De eerste verdieping omvat het operationele gedeelte: bedieningsruimte, loket, kantoor voor de dijkwachters en vergaderzaal. Deze scheiding is ook heel zichtbaar in de contrasterende gevelstructuur en -bekleding: gesloten tegenover open, roestkleurig staal tegenover donkere baksteen.

Het bedieningsgebouw is niet publiek toegankelijk. Enkel de schippers kunnen zich melden aan het loket. Deze Dag van de Architectuur is dus een uitgelezen kans.

Meer info over dit gebouw op Architectura

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.