Loods - de Hoge Rielen- foto de Hoge Rielen

De Hoge Rielen - Zes Loodsen

Recreatie op voormalig militair domein

Tot 1974 was de Hoge Rielen een militair domein in de Kempen. De Vlaamse overheid koos ervoor om dit natuurlijke landschap met zes oude loodsen een tweede leven te geven.

Verspreid over het hele domein ligt een reeks oude opslagloodsen (1955) voor munitie van het Britse leger. Om deze historische context op lange termijn te bewaren liet de Vlaamse overheid een ambitieus masterplan uitwerken door het gerenommeerde bureau Studio Secchi-Vigano uit Milaan.

Centraal daarbij stond het respect voor het oorspronkelijke militaire karakter van het domein, de introductie van 'loodskamperen', een bosbeheerplan gericht op meer gevarieerde bossen en biotopen, het herstel van de middenweg en autolus die het domein autoluw maakt en de constructie van een hostel met 20 kamers en doorkijk naar de natuur.

Het resultaat mag gezien worden: de zes loodsen zijn helemaal vernieuwd en hersteld in hun oorspronkelijke vorm. De enige toevoeging zijn twee felrode nooddeuren. Een strak, symmetrisch lijnenspel geeft de loodsen iets spectaculairs, zowel binnenin als in relatie naar het landschap. Vandaag worden ze vooral gebruikt voor kampen en andere recreatieve activiteiten. Eén loods is ingericht met skatetoestellen, een andere beschikt over uitrusting voor paardenkampen, de overige worden gebruikt in relatie met de kampeerterreinen.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.