OudaanAntwerpen© Eric De Mildt

Den Oudaan - We kopen samen den Oudaan

Wordt den Oudaan een 'toren van de stad'?

Een groep geëngageerde Antwerpenaren en onderzoeksbureau Ndvr sloegen de handen in elkaar. Via crowdsourcing willen ze een bod uitbrengen op den Oudaan. Tegelijk is hun initiatief een pleidooi voor meer transparantie en vernieuwing in de vastgoedontwikkeling.

Enkele maanden geleden lanceerde het collectief ‘We kopen samen den Oudaan’, bestaande uit onderzoeksbureau ndvr en een groep geëngageerde Antwerpenaren met diverse expertises, de oproep om samen den Oudaan te kopen. Met die oproep willen ze een statement maken. Ze willen de utopische toren die Braem voor ogen had nieuw leven inblazen en het project gebruiken als hefboom om een breder debat te starten over nieuwe vormen van publiek ontwikkelen, co-financiering en gedeeld ruimtegebruik. De massale reacties, spontane aanbiedingen van geïnteresseerden en grote media-aandacht bewijzen dat er een draagvlak is voor een dergelijk experiment in dialoog met het brede publiek.

'We kopen samen den Oudaan' demonstreert dat dit soort gebouwen niet meer op eenzelfde manier kunnen worden ontwikkeld. Meer en meer willen mensen hun stad – en zeker haar beeldbepalende monumenten – mee kunnen vormgeven.

Om meer inzicht te bieden in het denkproces hebben de initiatiefnemers van 'We kopen samen den Oudaan' een tentoonstelling georganiseerd in de Kavka van 10u tot 16u. Om de dag af te sluiten nodigen de initiatiefnemers iedereen uit om samen om 19u het glas te heffen op den Oudaan. Enkele sprekers zullen tegelijkertijd vanuit hun eigen expertise (stadsplanners, vastgoedexperten, juristen en specialisten in coöperatief ondernemen) hun licht werpen op het initiatief.

De initiatiefnemers organiseren ook enkele exclusieve rondleidingen in Den Oudaan (VOLZET)

Lees ook De burger als projectontwikkelaar

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.