DeMaan Mechelen IEA

Figurentheater DE MAAN

Figurentheater DE MAAN is geland in Mechelen

Voor het Mechels Figurentheater De Maan ontwierp architectenbureau Import/Export (IEA) een nieuw kleinschalig theatercomplex in de schaduw van de Sint-Romboutstoren.

Aanvankelijk fungeerde IEA slechts als bemiddelaar in een moeizaam ontwerpproces maar gaandeweg kreeg het bureau de volledige opdracht in handen. In plaats van de klassieke aanpak – van de grote stedelijke schaal via de kleinere schaal van het gebouw tot de microschaal van interieur, technieken en meubilair – koos IEA voor een synchrone benadering van meerdere schalen en disciplines (stedenbouw, architectuur, monumentenzorg, technieken, interieur, landschap).

Het resultaat mag gezien worden. Er is een duidelijke stedelijke circulatie en ruimtelijke oriëntatie (straat, plein, theater). Er is een elegante relatie tussen monument en nieuwbouw. Er zijn duidelijke belevingskernen of 'dozen'. Er zijn kwalitatieve buitenruimten. Er zijn duidelijke troeven: een cultuurcafé (in handen van de stad), een theaterzaal met 180 plaatsen en een kleinere theaterzaal voor repetitie, onderzoek en voorstellingen met een capaciteit van 124 personen.

Wat direct in het oog springt is de gouden kubus, geïnspireerd op de maanlander van Apollo 11, het eerste 'voertuig' dat ooit op de maan landde. DE MAAN is na een periode van dik twee jaar verbouwen veilig geland.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.