(Kazerne Dossin - Mechelen - bOb Van Reeth) ©Stijn Bollaert

Kazerne Dossin - Museum en memoriaal over Holocaust en Mensenrechten

Stille getuige van de menselijke gruwel

Op 1 december 2012 opende in Mechelen Kazerne Dossin. Een Museum, Memoriaal en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten. Dit nieuwbouwproject tegenover de oude kazerne is van de hand van awg architecten/b0b Van Reeth.

Kazerne Dossin, aan de rand van de Mechelse binnenstad, is een stille getuige van de gruwel die op deze plek plaatsvond. Het gebouw is het resultaat van een bijzondere symboliek die de architect uitwerkte. Het gebouw volgt deels het bekende patroon van het museum, een aangesloten sequentie van ruimten, maar het is ook en vooral een gedenkplaats, opgedragen aan de ontelbare doden. De hele site van de Dossinkazerne is geen 'gewone' museale locatie maar een 'plaats van herinnering'. 

De opdracht omvatte vier delen: renovatie van de voorvleugel van het kazernegebouw tot memoriaal, documentatiecentrum en hoofdvestiging van de vzw Kazerne, ontwerp van het museum op de plek van het oude arresthuis, aanleg van de openbare ruimte die oud en nieuw verbindt, en inrichting van de tentoonstellingsruimte.

Het museum is vormelijk een monolithisch, neutraal en flexibel volume, opgebouwd uit drie gelijke vloeren en een dakverdieping. Twee trappen verbinden de verduisterde museumzalen. De hoogste verdieping baadt in het daglicht dat via de open trapzones van boven naar beneden straalt.

De muur waarop het nieuwe museum is gebouwd, is doorgezet tot aan het kazernegebouw en vormt een keermuur die het plein afschermt van de ringweg. Vier oude lindebomen staan als stille getuigen van de laatste publieke executie van oorlogsmisdadigers op het plein.

Jonas Van de Walle, die meewerkte aan het project van awg architecten, leidt je langs de verschillende architectuurhotspots op de site. De rondleiding duurt ongeveer 30 minuten. Achteraf kan je ook het museum op eigen houtje bezoeken.

Meer info over dit gebouw op Architectura

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.