Maarschalk Gerardstraat 5 - Antwerpen - Eagles of architecture ©Mathias Bastiaensen

Maarschalk Gerardstraat 5

Confrontatie en symbiose tussen oud en nieuw

Wat maakt een herenhuis tot herenhuis, wat behouden we en wat niet? Dat was de hamvraag voor de architecten van Eagles of Architecture toen ze aan de renovatie van huisnummer 5 in de Antwerpse Maarschalk Gerardstraat begonnen.

Bij de renovatie werd er nauwlettend op toegekeken dat de nieuwe ingrepen een meerwaarde zouden zijn voor het gebouw, zonder de grandeur van het 19de-eeuwse herenhuis te verliezen. Zo werd veel aandacht besteed aan de circulatie doorheen het gebouw: op de uiteinden vind je de gedeelde leefruimten en langsheen deze ‘publieke wandeling’ kom je de andere kamers tegen.

Door de private kamers slechts gedeeltelijk te cementeren krijgt elke kamer een unieke bijna abstracte muurtekening, maar blijven ze toch visueel aan elkaar gelinkt. Dit principe wordt ook in de andere kamers toegepast, waardoor in de muur een gelaagdheid van verschillende systemen leesbaar wordt. Door de nutsvoorzieningen te laten overgaan van opbouw naar inbouw wanneer ze een schilderij ontmoeten, wordt die gelaagdheid nog prominenter.

De wanden die zijn toegevoegd, zijn herkenbaar aan hun beplating, die varieert afhankelijk van hun functie. Die beplating blijft onafgewerkt. Zo vertoont een scheidende gipskartonwand bijvoorbeeld meer gelijkenis met een glazen vliesgevel dan een bestaande gepleisterde muur, en ontstaat er een dialoog tussen het geërfde (oud) en de toevoegingen (nieuw).

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.