StadBuitenStad - foto Fabian Schröder

StadBuitenStad - Stadsvernieuwing in de 20ste-eeuwse gordel - bustour

Averechts toeren door de stadsrand van Antwerpen

De stad Antwerpen wil samen met Antwerpen Averechts het debat over de vernieuwing van de 20ste-eeuwse gordel opstarten met haar bewoners en geïnteresseerden. In de vorm van een bustour wordt het gebied op de kaart gezet.

Labo XX is het onderzoekslaboratorium van de stad Antwerpen waarin concepten voor de 20ste-eeuwse gordel, het gebied buiten de Singel en de Ring, worden ontwikkeld. Naast mooie historische districtscentra en forten liggen in het gebied ook veel naoorlogse woonwijken, grote industriegebieden en uitgestrekte open ruimten en groene structuren. Na de succesvolle stadsvernieuwing binnen de Singel en de Ring met projecten als Eilandje, Park Spoor Noord of Militair Hospitaal, is het nu tijd om de kansen voor verdichting en vernieuwing van de 20ste-eeuwe gordel te verkennen.

Naar aanleiding van de tentoonstelling StadBuitenStad die in het voorjaar 2015 in het Vlaams Architectuur Instituut liep, werkte Antwerpen Averechts een bustocht uit voor architecten en stedenbouwkundigen.

In de jaren 1990 begon Antwerpen Averechts, als mede-initiatiefnemer van het project Stad aan de Stroom, het 19de-eeuwse havengebied uit te kammen, te voet, op de fiets, met een bus. Ook in opdracht van Antwerpen '93, culturele hoofdstad van Europa, organiseerden ze 'averechtse' stadsverkenningen. Antwerpen Averechts bouwde zich in de loop der jaren uit tot een volwaardig bureau voor stadsbezoeken. Nu worden ze opnieuw uitgenodigd om de 20ste-eeuwse gordel te verkennen en de verhalen, transformaties en toekomstbeelden zichtbaar te maken voor een breed publiek.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.