Gebouw I - Universiteit Antwerpen - Campus Middelheim - SAR architecten © Christine Deboosere

Universiteit Antwerpen - Campus Middelheim gebouw I

Middelheimcampus opent deuren van nieuw Gebouw I

De Middelheimcampus van de Universiteit Antwerpen (UA) heeft er twee nieuwe gebouwen bij: een restaurant en een servicegebouw voor ICT en infrastructuur. Het laatste is toegankelijk op de Dag van de Architectuur.

Midden 2012 gaf de UA het startschot voor de Operatie Buitencampus, de vernieuwingsoperatie van de campussen buiten het centrum. Het eerste deel van die operatie is nu afgerond. Het zogenoemde Gebouw I (SAR architecten) biedt onderdak aan de departementen ICT en infrastructuur. De nieuwbouw maakt een architecturale parenthese tussen de directeurswoning in koloniale stijl (1929) en het modernistisch torengebouw van het algemeen ziekenhuis Middelheim (AZ) van Renaat Braem (1959). Door de inplanting vormt het gebouw tegelijk een geluidsbarrière tussen de rustige universiteitscampus en de vrij drukke campus van het AZ Middelheim.

Het sobere volume wordt gekenmerkt door een grote overdekte buitengaanderij. Die sluit aan op een nieuw aangelegd campusplein en accentueert ook de ingang van het gebouw. Het gebouw omvat leesbare circulatie- en ontmoetingsruimtes met veel aandacht voor natuurlijke lichtinval en flexibele werkplekken en vergaderruimten. In de kern van het gebouw is een beveiligde serverruimte voorzien.

Ook kunst maakt een wezenlijk onderdeel uit van het gebouw. Zo zijn er in de centrale ontmoetingsruimtes drie monumentale plafondtekeningen van Christine Deboosere en Martin Baeyens. In de gaanderij is een conceptueel werk van Arne Quinze geïntegreerd.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.