ABC-huis, Brussel, HUB

ABC-huis

Waar kinderen spelenderwijs met architectuur omgaan

Art Basics for Children (ABC) organiseert allerlei kunst-educatieve programma’s voor kinderen. Sinds 2008 heeft de organisatie een eigen plek in een volledig omgebouwd industrieel pand in Brussel: het ABC-huis.

Het ABC-huis is opgevat als één grote interactieve studio bestaande uit een cinema- en theaterzaal, verschillende ateliers, een kindvriendelijke keuken, typische ‘werkstations’ met tafels, bankjes, kasten en meubilair getimmerd uit de meest elementaire materialen. ABC organiseert er creatieve workshops, vakantiestages, familieweekends en ook rondleidingen en vorming voor leerkrachten en studenten. Architectuureducatie maakt een geïntegreerd deel uit van de activiteiten. 

Architectenbureau HUB heeft het oude industriële pand van weleer grondig onder handen genomen. Het resultaat doet minimalistisch, bijna structuralistisch aan, met een knipoog naar Aldo van Eycks Burgerweeshuis. Restanten van de industriële functie zoals de reusachtige schouw staan als een relict in het grid van dragende wanden. Door de uitsneden in muren en vloeren en door de grote glazen wanden ontstaat een eenvormige maar gearticuleerde ruimte, badend in strak en helder wit. De gevel in lichtplaten (polycarbonaat) die als een schuif voor de bakstenen galerij is geplaatst, doet een lichte en heldere hal ontstaan voor tentoonstellingen en/of andere activiteiten. Als de architectuur van het ABC-huis iets duidelijk maakt dan is het wel hoe de ruimte de kinderlijke vrijheid van denken weerspiegelt en aanmoedigt.

Zie ook ABC-Huis Familieweekend

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.