C-mine Expeditie - Genk - NU architectuuratelier - foto architect

C-mine Expeditie

Op avontuur onder en boven de grond

C-mine expeditie is het winnende ontwerp (NU architectuuratelier) voor een ondergronds belevingsparcours op de oude mijnsite van Winterslag bij Genk.

Het project past in de rij van reconversie- en uitbreidingsprojecten die de oude Koolmijn van Winterslag omvormen tot het publiekgerichte culturele centrum van de stad Genk. De expeditie start in het Energiegebouw. Daar daal je eerst af tot zes meter diep, waarna je een aantal verrassende installaties te zien krijgt. Je proeft de sfeer van toen terwijl je ronddwaalt in het doolhof op weg naar de bovengrond. Het letterlijke hoogtepunt is de beklimming van de gigantische en authentieke schachtbok: meer dan 60 meter hoog! Helemaal boven heb je een schitterend uitzicht op de groene Limburgse omgeving. Het hele concept is gebaseerd op het contrast in beleving tussen de besloten en desoriënterende leefomstandigheden onder de grond en de helderheid van het weidse uitzicht bij de beklimming van de schacht.

C-mine expeditie is een project dat de heel bijzondere ruimtelijke condities aftast van de restanten van het rijke mijnverleden, en tegelijk een nieuwe inhoud genereert via verschillende artistieke en ruimtelijke interventies langs het parcours. Het idee om de schachtbok, een beschermd monument, publiek toegankelijk te maken is ontstaan vanuit een uitdagend en avontuurlijk structureel verhaal.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.