Labyrinth - Genk - Gijs Van Vaerenbergh - foto Gijs Van Vaerenbergh

C-mine Labyrint

Labyrint uit staal voor tien jaar C-Mine

Tien jaar geleden kreeg de oude mijnsite van Winterslag een nieuwe bestemming: C-Mine. Om die verjaardag extra in de verf te zetten liet de stad Genk een opmerkelijke constructie bouwen: een gigantisch labyrint bestaande uit stalen platen van vijf meter hoog. Goed voor een gezonde zondagse wandeling!

Het 'experimentele' labyrint zoals de jonge kunstenaars-architecten Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh het noemen, weegt in totaal bijna 190 ton en beslaat een oppervlakte van ongeveer 1.600 vierkante meter. In de stalen muren zijn uitsneden (doorkijkgaten) gemaakt met geometrische figuren, hele of halve bollen en cilinders. Al wandelend ontdek je tal van ruimtes die je met subtiele details de omgeving vanuit nieuwe invalshoeken laten beleven. Labyrint is in feite de uitdrukking van wat C-Mine wil zijn: een site die creativiteit produceert en die je inspireert.

Labyrint meet 37,5 bij 37,5 meter en speelt met de spelregels van het klassieke doolhof. Het labyrint is de oudste vorm van de belevingsinstallatie?, zegt Pieterjan Gijs in De Standaard (10 juli 2015). Al van in de oudheid bouwen mensen doolhoven. Die mythische laag van het labyrint maakt het zo interessant. Het trekt mensen aan omdat het speelse architectuur is, maar het maakt hen ook bang, omdat ze erin kunnen verdwalen. Het duo Gijs en Van Vaerenbergh is met dit Labyrint niet aan hun proefstuk toe. Ze tekenden eerder ook voor Reading between the lines, ook wel bekend als het doorkijkkerkje in Borgloon.

Meer info over dit gebouw op Architectura

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.