Incubathor - Genk - Polo architects - Yannick Milpas

IncubaThor

Wetenschapspark met EnergyVille en IncubaThor

Het Limburgse Wetenschapspark bouwt in het kader van het masterplan 'Thor Park' een energie-incubator op de voormalige mijnsite van Waterschei.

Het project van het Limburgse Wetenschapspark, een samenwerking tussen KULeuven, LRM en Stad Genk, omvat eigenlijk twee delen: EnergyVille (onderzoeksinstituut met als partners KU Leuven, VITO en IMEC) en IncubaThor. De rode draad is 'smart energy' en om deze nieuwe business te kunnen huisvesten wordt naast het gebouw voor EnergyVille de IncubaThor gebouwd.

Beide gebouwen worden los van elkaar gepositioneerd op een gezamenlijke sokkel. Zo hebben ze een eigen identiteit en herkenbaarheid. De parking wordt voorzien in twee half-ondergrondse parkeerlagen met in totaal 120 plaatsen. Zoals bij het ontwerp van een woning de plaatsing van de trap bepalend is voor het verdere ontwerp is het parkeren bij geclusterde kantoor- en labogebouwen al snel richtinggevend. De keuze voor een gedeeltelijke ingraving biedt vele voordelen. Boven de parking ontstaat een dek met een mooi uitzicht op het omliggende landschap en het hoofdgebouw.

Wanneer beide gebouwen voltooid zijn, ontstaat een doorwaadbaar 'werkerf', waarlangs de gebouwen toegankelijk zijn. Het ontwerp omvat vier bouwlagen voor kantoren, in te richten tot een 14-tal units, flexibel in te delen in functie van de variërende oppervlakte voor de startende bedrijven. Voor de indeling is gekozen voor een 'slim plan', waarbij circulatie, servicezone en kantoren in drie stroken zijn georganiseerd. De IncubaThor wordt uitgebaat als een dienstencentrum met centraal onthaal en vergaderfaciliteiten.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.