Quartier Canal - Hasselt - a2o - foto Kristof Vrancken

Quartier Canal - Ontdekkingstocht Hybride terreinen

Het bruisende centrum van het Quartier Canal in Hasselt

De wijk rond de oude graansilo langs het Albertkanaal in Hasselt, is de laatste jaren omgetoverd tot een bedrijventerrein met een unieke mix van traditionele en creatieve industrieën.

De combinatie van bedrijvigheid en culturele instellingen - van betoncentrale over architectenbureau tot fuifbunker - zorgt voor een boeiende functionele mix in het kwartier, doorheen de dag én 's avonds. Er is weinig planning mee gemoeid. Misschien daardoor vormen de gebruiksmogelijkheden van het Hasseltse Quartier Canal  een verfrissende aanvulling langs het Albertkanaal, vlakbij het traditionele, zelfs burgerlijke, stadscentrum.

De bruisende mix kan aangehouden worden omdat de 'bewoners' (culturele organisaties, creatieve ondernemers, 'traditionele' marktpartijen,...) voortdurend onderhandelen. Quartier Canal is dus het telkens wijzigende resultaat van een permanent proces. Het draagvlak dat nodig is om van de 'creatieve stad' een succes te maken is aanwezig.

Door actief te participeren in het grotere geheel 'embedden' alle actoren zich steeds steviger in de ruimtelijke context, zonder iets te willen institutionaliseren. Spontaniteit en experiment blijven steeds centraal staan. 

We maken deze thema's  verder tastbaar  door een rondleiding. We bezoeken onder andere De Silo, een oude graansilo, omgevormd tot hart van Quartier Canal. 

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.