Quartier Canal - Hasselt - Kristof Vrancken (fotograaf)

Quartier Canal - Rondleiding en debat: Hybride terreinen als alternatieven voor sectoraal planningsdenken - GEANNULEERD

WEGENS ONVOORZIENEN OMSTANDIGHEDEN GEANNULEERD

 

Debat over de opportuniteiten voor hybride terreinen

Aan het debat gaat een vrijblijvende rondleiding vooraf. Er wordt onder meer een bezoek gebracht aan de Silo, een oude graansilo, omgevormd tot hart van Quartier Canal.

Parijs heeft zijn Quartier Latin, Hasselt heeft zijn Quartier Canal, een combinatie van bedrijvigheid en culturele instellingen, en een verfrissende aanvulling langs het Albertkanaal, op wandelafstand van het stadscentrum.

De bruisende mix wordt er volgehouden omdat de 'bewoners' (culturele organisaties, creatieve ondernemers, 'traditionele' marktpartijen,...) voortdurend onderhandelen. Quartier Canal is daardoor het telkens wijzigende resultaat van een permanent proces. Dat draagvlak is ook nodig om van de 'creatieve stad' een succes te maken. Tegelijkertijd dreigt er een ruimtelijk conflict te ontstaan tussen de traditionele industriële activiteit, de ontkiemende creatieve economie en het institutioneel kader.

Hoe kan de spontaneïteit bewaard blijven zonder ten prooi te vallen aan de gentrificatie (opwaardering van een woongebied waardoor de vastgoedprijzen stijgen)? Dat is de insteek van de debatavond op de site waarbij verschillende stakeholders brainstormen over de toekomst van Quartier Canal. Ondernemers, creatief talent, onderzoekers en beleidsmakers gaan in dialoog en zoeken naar nieuwe manieren om verder te bouwen aan een hybride en vruchtbare plek, vertrekkend van nationale en internationale cases. Het thema van het debat overstijgt 'architectuur' en vertrekt vanuit een brede maatschappelijke realiteit.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.