Stadsplein - Genk - foto Stijn Bollaert

Stad Genk - Boekvoorstelling

Rasterstad op de rooster: boekpresentatie en debat

De geschiedenis, de veranderingen en de toekomst van Genk werd samengevat in een boek, geïllustreerd met talrijke historische prenten, plannen en nieuwe foto's van fotograaf Stijn Bollaert. Het boek toont de unieke eigenschappen van de rasterstad en de kwaliteiten om te wonen, werken, ondernemen en ontspannen in een groene omgeving.

Genk is een buitenbeentje. Het is geen historisch gegroeide, concentrische stad met een dichtbebouwde kern, maar ze is ook niet zorgvuldig gepland, eerst op papier bedacht en dan in relatief korte tijd gebouwd. Genk is een stad waar niet één model aan kan worden toegeschreven, maar die bestaat uit een hele reeks verschillende systemen, wijktypes, planningsconcepten die later weer verlaten werden, verspreide woonbebouwing en wilde industriezones. Genk is een rasterstad. 

Genk bestempelen als rasterstad, betekent niet dat daarom de planning van de stad moet worden opgegeven of zelfs hopeloos zou zijn. In tegendeel: door duidelijk te stellen dat Genk niet binnen de traditionele lijnen van de stadsplanning valt, ontstaan er talloze kansen om buiten die lijnen te kleuren. En dat is ook nodig. Genk zit in een economische crisis die al vele jaren aansleept en vraagt om innovatieve ingrepen die een nieuwe, duurzame economische ontwikkeling van de stad mogelijk maken. En niet alleen economie is daarbij belangrijk: ook de woonkwaliteit, het voorzieningenapparaat en de landschappelijke kwaliteit maken van een stad een aantrekkelijke omgeving. Binnen het model van de rasterstad, werkt de stad al jaren op verschillende plekken aan innovatieve en ambitieuze plannen en projecten. Niet om van Genk een normale stad te maken, maar om de specifieke eigenschappen van de rasterstad om te vormen tot unieke kwaliteiten op het vlak van wonen, werken, verkeer, natuur, ontspanning.

De geschiedenis, de veranderingen en de toekomst van Genk heeft de stad nu samengevat in een boek, geschreven door BUUR | bureau voor urbanisme en Public Space en geïllustreerd met talrijke historische prenten, plannen en nieuwe foto's van fotograaf Stijn Bollaert. Het boek toont de pertinentie van de rasterstad aan de hand van de geschiedenis van Genk en een lezing in verschillende lagen. Het beschrijft vanuit vijf verschillende invalshoeken waar, hoe en door welke projecten veranderingen concreet werden en worden gemaakt. En het illustreert het dagdagelijks gebruik van de stad door de Genkenaars zelf, aan de hand van een beleving van imaginaire en echte routes door Genk.

Het is een boek met verhalen. Over de bouw van de tuinsteden en de ontwikkeling van C-mine. Over grote infrastructuurwerken en kunstschilders. Over toparchitectuur en het alledaagse wonen. Over ruimtelijke vergissingen en unieke natuurgebieden. Over de ontdekkingstochten van kunstenaar Koen Vanmechelen en de Expo 58. Over Ford en voetbal. Over Genk en de Genkenaar.

Ter gelegenheid van de lancering van het boek organiseert de stad Genk een foto-tentoonstelling en een presentatie-avond. Beide zullen plaatsvinden in het centrum van Genk. De tentoonstelling is vanaf 11 oktober drie weken lang te bezoeken en toont foto's en uittreksels uit het boek. De lancering van het boek en opening van de tentoonstelling vinden plaats op zaterdagavond 10 oktober om 18u. Sprekers zijn burgemeester Wim Dries, prof. emeritus André Loeckx van de KULeuven, rapper Don Luca, kunstenaar Koen Vanmechelen en co-auteur van het boek Joeri De Bruyn. Allen zullen hun kijk op de stad toelichten. Samen met de boekpresentatie wordt een geleide wandeling aangeboden door de stadsstrip, waarbij plekken en verhalen uit het boek aan bod zullen komen.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.