Stadscampus UHasselt

Oude gevangenis wordt Stadscampus UHasselt

Het gebouw dat niet zo lang geleden nog een gevangenis was, huisvest nu de nieuwe stadscampus van de Universiteit Hasselt. Duizend rechtenstudenten hebben er een eigen stek gevonden.

Naast de nieuwe rechtenfaculteit biedt de Stadscampus ook onderdak aan het rectoraat en een aantal belangrijke administratieve diensten en onderzoeksinstituten. De leegstaande oude gevangenis werd als nieuwe locatie gekozen, maar al snel bleek het gebouw te klein. Er werden nog twee bijkomende grote gebouwen gerealiseerd. Achteraan ontwierpen noArchitecten een gebouw met leslokalen en onderzoeksruimten, landschappelijk ingebed langs een oude arm van de Demer.

Een hoog transparant hoekgebouw voor het rectoraat werd opgevat als nieuwe landmark langs de stadsring, dat op verschillende manieren complementair is met de oude gevangenis. Alle belangrijke functies (auditoria, cafetaria, bibliotheek, vergaderaccommodatie) werden ingepast in de gevangenis.

De drie gebouwen zijn onderling met elkaar verbonden en vormen een stad in de stad met passages, straten en open ruimten. Pleintjes, een buitenauditorium en daken worden maximaal ingezet en bewijzen dat ook de stad buitenruimte en groen te bieden heeft. Dezelfde muur waarachter vroeger mensen opgesloten zaten, zorgt nu via open poorten voor een gemeenschapsgevoel binnen de compacte studentenstad. De herdefiniëring van de oude gevangenis en een transparante nieuwbouw creëert een nieuwe landmark binnen de stad en is een baken voor de dynamiek van de universiteit.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.