Triaman Velm BURO II & ARCHI+I © Triamant

Woonzorgcentrum Triamant

Woonzorgcentrum met de allure van een kasteeldomein

Woonzorgcentrum Triamant in het Haspengouwse Velm was in 2012 genomineerd in de categorie 'Zorg' van de Prijs Bouwmeester.

De site in Velm is een prachtig gelegen terrein dat ooit als kasteeldomein en school dienst deed. Een herbestemming drong zich op. Die werd gevonden in een innovatief concept met een maximale integratie van verschillende woon-, zorg- en welzijnsdiensten voor verschillende doelgroepen: verschillende leeftijd, afkomst, inkomen, sociale achtergrond. De visie waarbij wonen en zorg naadloos in elkaar overlopen, werd door Buro II & archi+I vertaald in een ruimtelijk masterplan. 

Het woonzorgcentrum beschikt over een zorghotel, zorgflats, woningen en gemeenschappelijke functies, zoals een winkel, een dokterspraktijk, een polyvalente ruimte en een zwembad. Door dergelijke functies onder te brengen in het project is de site opnieuw een wezenlijk onderdeel van het dorp Velm geworden, hoewel ze als site ook autonoom kan functioneren.

De architectuur van het complex is bewust sober gehouden. De witte materialen geven de binnenkant van het geheel een zonnige uitstraling en brengen de nieuwe gebouwen in harmonie met het kasteel, dat als Grand Café het kloppend hart van de site uitmaakt. De doorgetrokken donkere baksteengevels aan de buitenzijde verwijzen samen met de compacte opstelling van de gebouwen naar de typologie van de vroegere vierkanthoeve.

Zie ook ‘Architectuurboek Vlaanderen editie 2014. Architectuur middenin.’

Voor meer informatie, zie ook de website van Architectura

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.