Bank van de Arbeid ©sogent

Bank van de Arbeid

Stadsontwikkelingsbedrijf huist in neoclassicistisch monument

In de zomer van 2013 verhuisde het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent naar de voormalige Bank van de Arbeid, een neoclassicistisch monument in het hart van Gent. Een tentoonstelling in de lokettenzaal biedt een overzicht van de projecten van sogent.

In 1923 werd het gebouw feestelijk geopend als een van de meest moderne en best gemeubelde banken van België. 'Vader' Edward Anseele, spilfiguur van de socialistische beweging, was de bezieler van de bank. De financiële instelling moest als tegengewicht dienen tegen het kapitalistisch systeem. Lang bleef deze doelstelling niet overeind. Reeds in 1934 moest de Bank van de Arbeid haar deuren sluiten. Maar het gebouw herinnert nog steeds aan haar oorspronkelijke functie. Van de neoclassicistische gevels, tot het art deco interieur. 

De voormalige Lokettenzaal van de bank is ingericht als tentoonstellingsruimte. De eigen projecten van sogent worden er voorgesteld. Van stedelijke woonkavels voor private woningen, tot grotere stadsvernieuwingsprojecten zoals de Oude Dokken en het Wintercircus. De Kluizenzaal is dan weer gewijd aan een tijdelijke expo over de beroemde (of beruchte) Rabottorens van Gent. Het verleden, het heden en de toekomst van deze tot de verbeelding sprekende site, wordt er uit de doeken gedaan.

Breng tijdens de Dag van de Architectuur zeker een bezoekje aan dit opmerkelijk monument. De Lokettenzaal en de Kluizenzaal zijn doorlopend open van 10u tot 18u. 

Of schrijf je in voor een van de lezingen over het Wintercircus. Dit opmerkelijke gebouw met een nog merkwaardiger verleden, wordt herbestemd tot concertzaal en kantoorruimte voor bedrijven die werken rond digitale innovatie in media. De presentatie vertelt over de glorieuze geschiedenis van deze plek als circus en garage. Elk uur start een nieuwe presentatie (de eerste om 10u, de laatste om 17u). Per lezing kunnen er maximum 15 personen inschrijven.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.