Cohousing dsDS

Geslaagd woonproject in een stedelijke omgeving

Negen gezinnen beslissen samen een leegstaand schoolgebouw aan de Gentse Dampoort aan te kopen. In 2013 krijgt hun gemeenschappelijke woonproject de Provinciale Architectuurprijs.

ALLE RONDLEIDINGEN ZIJN VOLZET

Toen in 2008-2009 een leegstaande school op een boogscheut van het station Gent-Dampoort te koop kwam te staan, trok dit de aandacht van drie bevriende koppels. Het gezelschap groeide uit tot een groep van negen gezinnen. Samen kochten ze het complex met de bedoeling er een kwaliteitsvol, betaalbaar en energiezuinig woonproject van te maken.

Architect en medebewoner Wim Depuydt liet elk groot gebaar achterwege. Hij koos voor subtiele ingrepen als bindmiddel tussen de gebouwen, in het schrijnwerk en de gevelafwerking. De vroegere speelplaats werd een groene stadstuin, ontworpen door atelier Arne Deruyter. Van meet af aan werden een aantal basisbeginselen opgesteld, die tot op het eind zouden worden opgevolgd.

Auto’s werden geweerd. Er zou duurzaam en energiezuinig verbouwd worden, met een opdeling van de volumes tot evenwaardige woningen waar iedereen zich even graag thuis voelt. En bovenal: het project zou samen aangepakt worden. De architecturale ontwikkeling van wat al snel dsDS werd genoemd, gebeurde met volle aandacht en respect voor de eigenheid van de site. Ondanks de stedelijke ligging baadt het woonerf in een oase van rust.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.