J Vervaenestraat 3 - 9050 Ledeberg - ©Koen Matthys

Kavelwoning Jozef Vervaenestraat 3

Hedendaagse woning via sogent

Stadsontwikkelingsbedrijf sogent is een autonoom gemeentebedrijf van de Stad Gent dat het beleid inzake stadsontwikkeling en vastgoedbeheer uitvoert. De woning in de Jozef Vervaenestraat is daarvan een mooi voorbeeld.

Sinds 2007 koopt sogent met financiële steun van de Stad Gent verkrotte woningen en onbenutte terreinen op. De krotten worden daarna gesloopt, en de percelen bouwrijp gemaakt. sogent verkoopt zo jaarlijks een tiental percelen als bouwgrond voor rijwoningen. Jonge gezinnen met een gemiddeld inkomen krijgen de kans om in samenwerking met een geselecteerde jonge architect op deze kavels duurzame en hedendaagse rijwoningen te bouwen.

Het perceel (Jozef Vervaenestraat 3) ligt op een hoek aan een druk verkeersknooppunt. Het aanpalend pleintje wordt later door de Stad aangelegd met een solitaire boom als groenelement. De woning bestaat in hoofdzaak uit drie componenten: een bakstenen mantel rond een eenvoudig verwarmd volume, overkapt met een houten dakterrasvloer.

Een huizenhoge wintertuin tussen mantel en verwarmd volume vormt de overgang tussen de drukte van de straat en het private van de woning. Naast een verlengstuk van de woonkamers fungeert deze ruimte als een thermische en akoestische buffer. Grote raampartijen in de bakstenen zijgevel geven uit op het (nog aan te planten) groen van het aanliggende pleintje. In de verbrede spouw van de noordwestgevel zitten nestkasten ingemetseld. De dakvloer leidt van een intiemere buitenkamer via een uitwaaierende buitentrap naar een zonneterras met uitkijk.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.