Nijverheidstraat 116 - URA - © Tim Van De Velde

Kavelwoning Nijverheidstraat 116

Hedendaagse woning via sogent

Met dit kavelproject van stadsontwikkelingsbedrijf sogent bewijst architectenbureau URA dat je ook op een klein perceel en met een beperkt budget straffe dingen kan doen.

Sinds 2007 koopt sogent met financiële steun van de Stad Gent verkrotte woningen en onbenutte terreinen op. De krotten worden daarna gesloopt, en de percelen bouwrijp gemaakt. sogent verkoopt zo jaarlijks een tiental percelen als bouwgrond voor rijwoningen. Jonge gezinnen met een gemiddeld inkomen krijgen de kans om in samenwerking met een geselecteerde jonge architect op deze kavels duurzame en hedendaagse rijwoningen te bouwen.

Binnen strikte budgettaire en fysieke grenzen (kavelbreedte 4,20 meter) is de eengezinswoning aan de Nijverheidstraat 116 in Sint-Amandsberg een mooi voorbeeld van de aanpak van sogent. De rijwoning zoekt binnen zijn (beperkte) grenzen naar een maximale beleving door het verspreiden van verschillende ruimtes aan beide kanten van de houten verbindingstrap. Elke ruimte is uniek in functie en proportie. Verschillende zichten doorheen de trapwanden zorgen voor interactie.

Eén grote structurele 'kast' van gelamineerd fineerhout verbindt alle niveaus. Samen met de houten bekleding van vloeren en plafonds zorgt dit element voor de nodige warme sfeer binnen de verschillende ruimtes. Door het gebruik van natuurlijke lichte materialen wordt de woning verruimd in de drie dimensies. Door de transparante voordeur is het groen van het achterliggende park voelbaar. Een erker aan de voorzijde verlicht het straatbeeld wat een veilige dynamiek geeft in de vrij sombere woonstraat.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.