Kloosterhof Pamele

Rustig oud worden langs de oevers van de Schelde

Woonzorgcentrum Kloosterhof Pamele is gebouwd op de plaats van een voormalig neogotisch klooster in Oudenaarde.

Kloosterhof Pamele maakt deel uit van het woonzorgcentrum H. Hart in Oudenaarde en telt 28 woongelegenheden. De locatie is een droom: langs de oevers van de Schelde, in de middeleeuwse wijk van Pamele.

Ook de inplanting van het gebouw is opmerkelijk: niet loodrecht naar de Schelde gericht maar gedraaid over een hoek van 45 graden, waardoor een heel breed perspectief ontstaat. Langs de kant van de Schelde is de verlaagde kloostermuur behouden. Het gebouw is niet opdringerig maar straalt een zelfvertrouwen uit alsof het er altijd al heeft gestaan. Het houdt de herinnering aan het vroegere klooster wakker.

Zelfs de organisatie en indeling van het gebouw refereert aan de kloostertypologie: de orthogonaliteit (rechte hoeken, loodrechten) zorgt voor een rustige en geritmeerde sfeer. Behalve de tuin is er ook een omsloten binnentuin. Deze binnentuin is het hart van het gebouw. Van hieruit worden de verdere functies concentrisch opgebouwd. Rond de binnentuin liggen de assistentiewoningen die te bereiken zijn via een enkelzijdige gang, die bovendien een sterke relatie heeft met het water en de omgeving. Het metselwerk is opgetrokken met baksteen uit de regio.

Bronnen: een projecttekst van de architecten en een architectuurkritiek van Mara Nuyens (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.