© LOW

MLM-001 - Een utopisch denkmodel voor het eiland Malem

Wat als het water blijft stijgen?

Het Laboratorium voor de Ontwikkeling van het nieuwe Wonen (LOW) is een jonge en gedurfde start-up, begin dit jaar opgericht aan het Heldenplein in de Gentse wijk Malem. Een ambitieuze groep bewoners en een gedreven architectenteam lanceren samen een platform voor onderzoek naar waterproof bouwen. Een unieke kennismaking tijdens deze Dag van de Architectuur!

Op www.dewereldmorgen.be (23 maart 2015) klinkt het zo: “De aarde warmt op en de zeespiegel stijgt, en de Gentse wijk Malem dreigt in de Leie te verdrinken.” Die bedenking heeft kunstenares Elly Van Eeghem en een tiental bewoners ertoe aangezet om de krachten te bundelen in het collectief LOW, een kunstproject rond het nieuwe wonen en de verbeelding van stadsontwikkeling. Vanuit hun ontwerpstudio op het ‘eiland’ Malem ontwikkelen ze innovatieve woonmodellen op maat van de toekomstige stad.

Samen denken ze na over de toekomst van de stad vanuit de initiële vraag: wat als het water verder stijgt en het eiland Malem helemaal verzakt, en hoe kunnen we hier dan nog wonen? De komst van het water is voor hen een utopische kans om de wijk helemaal anders te denken. Zo is hun project MLM-001 ontstaan, een utopie met een eigen taal, een eigen verbeelding.

Op de Dag van de Architectuur geeft Elly Van Eeghem (initiatiefnemer) en Ruben D'Hont (architect) een lezing met beeldmateriaal uit het collectieve werkproces. Aansluitend is er een wandeling door de tuinwijk Malem. Nadien gaan de makers vanuit de fictie van dit kunstproject in gesprek met het publiek over actuele thema's rond privatisering, stadsontwikkeling en de toekomst van de sociale woonwijk.

Dit project kwam tot stand met steun van Stad Gent, Kunstencentrum Vooruit, KASK School of Arts en Onderzoeksfonds Hogeschool Gent.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.