STAM, Stadsmuseum Gent, Koen Van Nieuwenhuyse © Phile Deprez

STAM : rondleidingen

Transparante toegangspoort voor de stad Gent

Eind 2010 gingen bij het STAM (Stadsmuseum Gent) de deuren open van een modern en eigentijds onthaalgebouw. Stadsarchitect Koen Van Nieuwenhuyse ontwierp een gebouw dat het evenwicht vertaalt tussen de historische lijnen van de abdij- en kloostergebouwen op de oude Bijlokesite en de transparantie van een 21ste-eeuws portaal.

Het STAM heeft sinds jaar en dag de ambitie om een eigentijds erfgoedforum en een toegangspoort tot de stad te zijn. Het museum vertelt het verhaal van Gent, terwijl de gebouwen waarin het museum onderdak vindt, dat verhaal op treffende wijze illustreren. Er is geen betere symbiose denkbaar.

Net als de stad is ook het stadsmuseum van alle tijden. Oud en nieuw gaan er hand in hand. De historische abdij- en kloostergebouwen kwamen echter niet langer tegemoet aan de hedendaagse vereisten qua onthaal, techniek en nutsvoorzieningen. Daarom werd een nieuw onthaalgebouw opgetrokken dat in verbinding staat met het bestaande patrimonium. Het transparante 21ste-eeuwse portaal van stadsarchitect Koen Van Nieuwenhuyse gaat de dialoog met de historische context en lijnen duidelijk niet uit de weg.

Van op de Gentse binnenring voert een breed pad de bezoekers naar het open huis dat het STAM is. De opnieuw aangelegde museumtuin, het terras en de vijver springen meteen in het oog. Het nieuwe portaal van het STAM is tegelijk de toegangspoort tot de Bijlokesite en tot de hele stad. Het café met restaurant en de toeristische infobalie op het gelijkvloers dragen daar zeker toe bij. Op de eerste verdieping is een introductieruimte ingericht, die voeling geeft met het Gent van nu.

Op de Dag van de Architectuur leiden Wout De Vuyst (STAM) en Jurgen De Waegemaeker (landschapsarchitect, groendienst Stad Gent) u rond in het gebouw en op de site. 

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.