©Stad en Architectuur

De Dijle Levend door Leuven

Op wandel langs de blauwe ruggengraat

Stad en Architectuur heeft een wandeling uitgestippeld langs stadsvernieuwingsprojecten die in directe relatie staan met de vernieuwde Dijle in Leuven.

Wandelend langs de rivier maak je kennis met een selectie van historische en hedendaagse gebouwen en werp je een blik op nog komende realisaties. Het parcours loopt onder meer langs de Keizerberg, Vaartkom, Klaverveld, Penitentienenstraat, Leerlooierij, Dijleterrassen en Barbarahof.

De Dijle hielp in de 12de eeuw Leuven ontstaan en gaf de stad eeuwenlang mee vorm. Door de aanleg van de vaart en de spoorlijnen verloor de rivier echter haar economische functie. Omdat de Dijle geregeld overstroomde en haar waterkwaliteit verslechterde, werd ze vanaf de 19de eeuw op vele plaatsen in de binnenstad overwelfd en gedegradeerd tot riool.

Gelukkig is die situatie inmiddels gekeerd. Leuven besloot om de rivier zoveel mogelijk weer zichtbaar te maken in het stadsbeeld. Met elk stadsvernieuwingsproject in de binnenstad wordt ook een nieuw stuk rivier opengelegd en ontsloten. Langzaam maar zeker wordt de Dijle opnieuw de blauwe ruggengraat van de stad.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.