De Hoorn - Leuven - 360 architecten © Filip Dujardin

De Hoorn

Monument wordt innovatieve ontmoetingsplek

Na 20 jaar leegstand kopen zeven jonge, enthousiaste Leuvenaars het in 1997 tot monument bekroonde gebouw De Hoorn met als doel het te veranderen in een innovatieve ontmoetingsplek.

Na drie jaar plannen en voorbereiden start in januari 2011 de restauratie, renovatie en nieuwbouw van De Hoorn. Het Gentse bureau 360 Architecten ontwerpt een opvallende constructie die het historische gebouw op intelligente wijze linkt aan de nieuwbouw. In oktober 2012 opent De Hoorn haar deuren. Vandaag is de oude brouwerij een bruisende plek die onderdak biedt aan enkele historische eventzalen, 3.000 vierkante meter kantoorruimte voor creatieve bedrijven, een Petit Café en een Restaurant. Centraal in het ontwerp staat het atrium: een letterlijke verbinding tussen de nieuwbouw en de verschillende industrieel-historische gedeelten. Het atrium vormt een direct toegangspunt voor alle omliggende functies (creatieve werkplekken, Stella Artois Café, polyvalente ruimtes).

Brouwerij De Hoorn is de bakermat van Stella Artois (1923) en een sterk staaltje van industriële architectuur. Het is één van de eerste industriële gebouwen met Vierendeelliggers. Dit principe van opengewerkte dragende balken werd ontdekt door de Leuvense ingenieur Arthur Vierendeel.

De Hoorn is een uitgesproken duurzaam project. Niet enkel door het hergebruik van de oude gebouwen en de ligging maar ook door de energiezuinige aanpak. Zo werd extra aandacht besteed aan de isolatie en de zonnewering en werd er een innovatief hybride ventilatiesysteem ontwikkeld, waarvoor De Hoorn een EFRO-subsidie kreeg.

Meer info over dit gebouw op Architectura

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.