Kapel van de Ontluiking

Zoeken naar zingeving in sacrale architectuur

Enkele jaren geleden werd beslist om de kapel van het De La Salle-centrum, die stamt uit 1924, te vernieuwen. Het resultaat is misschien wel de mooiste kapel van Vlaanderen.

Deze Kapel van de Ontluiking is sterk vergroeid met de geschiedenis van de bosrijke site aan de rand van Groot-Bijgaarden. Teruggaand tot de 12de eeuw werd de site eind 19de eeuw een onderwijssite voor de Broeders van de Christelijke Scholen. De site is momenteel in privéhanden zij het met een pedagogische functie: een basisschool en administratief gebouw met kapel (beheerd door het Vlaams Lassalliaans Perspectief).

De architectuur van de kapel, een hoge balkvormige ruimte, werd onveranderd bewaard op de restauratie van de glasramen na. Alle aandacht gaat dus naar de herinrichting van de binnenkant. Je treedt binnen in een open, op het eerste gezicht onbestemde ruimte, die wel heel zintuiglijk aanvoelt: er is geen centrum, geen richting, geen beeltenis. De oude muurschilderingen zitten veilig verborgen achter openklapbare luiken. Alles ademt sereniteit: een wit plafond, muren bezet met witte luiken gescheiden door fijne rode lijnen, wit zand als vloerbedekking.

De ‘nieuwe’ kapel wil vooral aan de jongeren de ruimte bieden voor geborgenheid, bezinning en reflectie.

Meer info over dit gebouw op Architectura

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.