(Van Mullem & Zonen - Tienen - AST 77 bvba) ©Steven Massart

Non-Place-architectuur in het industriepark Soldatenplein - Debatavond

Debat over 'non-plaatsen' en hoe ermee om te gaan

AST 77 architecten- en ingenieursbureau uit Tienen organiseert een debatavond met als titel 'Non-Place-architectuur in het industriepark Soldatenplein'.

Het bureau AST 77 kreeg in 2011 de vraag om op het industriepark Soldatenplein in Tienen de twee bestaande industriële gebouwen van het autobusbedrijf Van Mullem & Zonen te analyseren en te onderzoeken wat de mogelijkheden waren om er een 21ste-eeuwse invulling aan te geven.

Vandaag is dat de aanleiding om er een debat over te organiseren, meer bepaald over 'non-plaatsen' en wat je ermee aanvangt als ontwerper en architect. Non-plaatsen worden gekenmerkt door een gebrek aan sociale binding. Ze zien er overal ter wereld hetzelfde uit en iedereen is er slechts tijdelijk. Dat er steeds meer zijn is een gevolg van wat Frans antropoloog Marc Augé de 'supermoderniteit' noemt. Non-plaatsen maken veel menselijke interactie overbodig en werken daardoor een nieuwe vorm van eenzaamheid in de hand.

Architectuur wordt doorgaans gezien als deel van een verhaal. De vergelijking wordt gemaakt met het woord (het gebouw) dat juist geplaatst moet zijn binnen het verhaal (de context). Maar wat als er geen verhaal (context) is of beter gezegd geen kwalitatieve context? Hoe kun je dan omgaan met de contextgevoeligheid van de plek. Iedereen kent ze, de voorbeelden zonder context: verkavelingen, gewestwegen, containerscholen, winkelcentra, kantoorgebouwen,...? Hoe is het zover kunnen komen?

ERRATUM: in de programmakrant Knack-Weekend staat een foutieve datum (zaterdag 10 oktober). De juiste datum is zoals op deze pagina vermeld.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.