WATERSILO BEERSEL - BEERSEL - BEL ARCHITECTEN/BUREAU D'ETUDES WEINAND - fotograaf Karin Van Eygen

Watersilo

Zeg niet watertoren, maar watersilo!

Een nieuwe 'watersilo' van waterdistributiebedrijf Farys is met zijn opmerkelijke vorm een ongewone verschijning in het landschap tussen Beersel en Alsemberg.

Door zijn beperkte opvangcapaciteit van 500 kubieke meter was de oude watertoren in Alsemberg te klein geworden. Verspreid over de gemeente lagen er ook enkele kleinere, ondergrondse reservoirs voor de opslag van drinkwater. Het waterbedrijf TMVW, dat nu FARYS heet, opteerde om één nieuwe installatie te bouwen die de functies van de watertoren en de ondergrondse reservoirs samenbracht. Dit resulteerde in een watersilo in plaats van een klassieke watertoren.

De watersilo bestaat uit een bovengronds gedeelte, zijnde de watersilo, en een ondergronds gedeelte zijnde de meterkamer. In de meterkamer wordt de sturing van het water naar en van de watersilo geregeld. De watersilo is volledig gevuld met water, en alle extra functies (leidingen, regenwaterafvoer, trap, verlichting) hangen aan de buitenkant. Hij is amper drie meter hoger dan de oude watertoren maar de capaciteit ligt vijf à zes keer hoger. De ontwerpers (BEL Architecten en ingenieur Weinand) hebben gekozen voor een omgekeerde piramide met een driehoekig grondvlak, een vorm die past bij de functie als watersilo. Via de trap klim je rond de piramide naar het toegankelijke dak. De binnenkant van de toren is toegankelijk via eenvoudige mangaten in het dak.

Op de Dag van de Architectuur zal de ontwerper uitleg geven over het architecturale aspect van het gebouw, en Farys over de werking van de watersilo en het drinkwaternet.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.