oc de neerbeek - bissegem - filip dujardin

OC de troubadour

Brandweerkazerne wordt ontmoetingscentrum

De stad Kortrijk schreef een ontwerpwedstrijd uit om haar bestaande ontmoetingscentrum (OC) uit te breiden met administratieve functies. Zo wou ze alle gemeentediensten onder één dak huisvesten. Laureaten Urbain Architectencollectief vond in een aanpalende brandweerkazerne de ideale plek om die plannen te verwezenlijken.

Kort voor de wedstrijd kwam de brandweerkazerne leeg te staan. Het gebouw bleek ideaal voor de uitbreiding, met zijn sterke identiteit, grote ruimtes en structureel interessante constructie. Door er een publiek toegankelijk gebouw van te maken, werd de kracht van het binnengebied rond het OC nog versterkt. Er ontstond een spanning tussen beide gebouwen, die functioneel met elkaar verbonden zijn maar fysiek van elkaar gescheiden.
De verbouwing van het bestaande OC zelf beperkte zich tot het opnieuw isoleren van de buitenschil en het verplaatsen van de sanitaire voorzieningen naar de zijkant van het gebouw. Daardoor kwam er in het bestaande volume plaats vrij voor een ruime foyer.
Zo is het nieuwe ontmoetingscentrum niet één mastodont geworden, maar twee gebouwen op schaal, rond een plein waar ook activiteiten kunnen plaatsvinden die met het OC verband houden.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.